Şiddetsiz İletişim

Şiddetsiz iletişim; bireyin kendi değerlerinden ödün vermeden karşısındakini empati yolu ile anlamaya çalışmasını, suçlama yapmaksızın gerçek duygu ve ihtiyaçlarını dürüst bir şekilde ifade etmesini, ilişkilerin niteliğinin temelden düzeltilmesini sağlayan bir iletişim sürecidir.

Şiddetsiz iletişim süreci; bireyin etrafında yaşanan olayları objektif bir şekilde gözlemlemesinin ardından hissettiği duyguları kendisine ve karşısındakine karşı dürüstçe ifade etmesi ile başlamaktadır. Söz konusu duyguların bağlantılı ihtiyaçları doğurması ve bu ihtiyaçların net ve olumlu bir eylem dili kullanılarak istenmesi ile süreç sonlanmaktadır.

Spor faaliyetlerinin bir meslek olarak icra edilmesi ile birlikte belirlenen etik değerler, sporda şiddetsiz iletişimin temelini oluşturmaktadır. Ancak özellikle futbol gibi kazanma hırsının yoğun olarak yaşandığı branşlarda oyuncuların; rakibine, oyun hakemine, takım arkadaşlarına, taraftarlara, teknik direktörlere ve yöneticilere kural dışı hareketlerde bulunduğu gözlemlenmektedir. Oysaki “Yarışmaya dayalı sporların ilk kuralı, kendini kaybeden, hemen sinirlenen tarafın her zaman kaybedeceğine dayanmaktadır”.

FIFA (Uluslararası Birlik Futbolu Federasyonu) tarafından “Fair Play” olarak isimlendirilen “dürüst oyun” anlayışı; şiddetsiz iletişim sürecinin tüm değerlerini kapsayan bir davranış tarzıdır. Sporda şiddetsiz iletişim sadece kullanılan cümleler içerisindeki şiddet öğelerinin arındırılması anlamında değil aynı zamanda oyuncuların psikolojik ve fizyolojik olarak uygulayabilecekleri tüm şiddet öğelerinin ortadan kaldırılmasını hedeflemektedir.

Bu anlamda Türkiye Futbol Federasyonu ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan “Sporda Şiddetsiz İletişim” sosyal sorumluluk projesi ile başlangıçta spor branşı olmak üzere, alt yapı oyuncularının şiddetsiz iletişim eğitimi almasını, oyuncuların “Fair Play” anlayışını benimsemesini, özünde bir oyun olan spor faaliyetlerinin her türlü şiddet öğesinden arındırılarak ekonomik ve ideolojik amaçlar doğrultusunda kullanımının engellenmesini hedeflemektedir.

 

Fair Play Ruhu Nedir?

“Fair Play”, Türkçe’de “dürüst oyun” anlamına gelen, öncelikli olarak oyuncuların yoğun rekabet ortamında dahi rakibin onuruna saygı duyması gerektiğini vurgulayan bir davranış tarzıdır.

“Fair Play”; sporcuların oyun kurallarına bağlı olmasını, rakibinin haklarına saygılı bir şekilde davranmasını, oyuncuların haksız avantajlardan kaçınmasını, rakibi mağlup etmekten ziyade rakiple beraber olmaktan zevk alınmasını aşılamaya çalışan etik değer sistemidir.

“Fair Play” kavramı; yalnızca hakem-sporcu ya da iki sporcu arasında gerçekleştirilen iletişim biçimi ile sınırlı kalmamaktadır. “Fair Play” ruhuna uygun şekilde iletişim kuran bir sporcunun taraftar, masör, rakip, takım arkadaşları ve yöneticiler gibi spor faaliyetine katılan herkese karşı dürüst ve adil davranması gerekmektedir. “Fair Play” kavramının temelinde “Takımınızı destekleyebilirsiniz ama karşı takıma hakaret etme hakkınız yoktur” ilkesi bulunmaktadır.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF); futbol oyununun dürüstlük içinde oynanmasını, rakibe sportmence davranılmasını, müsabakalara katılan kulüplerin, oyuncuların, hakemlerin, teknik direktörlerin, yöneticilerin ve seyircilerin oyun kurallarına riayet etmesini, maça katılan herkesin maçtan önce, maç sırasında ve maçtan sonra verilen her türlü karara saygı duymasını sağlamak amacı ile yayınladığı “Fair Play Talimatı” ile sportmenlik bilincinin yaygınlaşması için tedbirler almakta ve çeşitli ödüllendirme sistemleri geliştirmektedir.

E-Bülten Üyeliği

Proje ile ilgili anında haberdar olmak için mail adresiniz ile kayıt olmanız yeterli olacaktır.

×